Dwarsligger Social Media Facebook Pinterest Twitter E-mail

Het thema van de boekenweek 2020 is Rebellen & Dwarsdenkers

logolargecpt1.jpg

6 maart 2020

Het is Boekenweek!

Bij het thema Rebellen en Dwarsdenkers denk ik meteen aan iemand die letterlijk dwars dacht: Hugo van Woerden, voormalig directeur van Royal Jongbloed en de man die aan de wieg stond van de dwarsligger®. Hij bedacht en ontwikkelde het concept in samenwerking met anderen, vroeg het patent aan en meer dan tien jaar later lezen we met z’n allen nog steeds lekker dwars.

Het thema van dit jaar is ons dan ook op het lijf geschreven. Hier volgen mijn tips voor deze Boekenweek.

Veel dwars leesplezier!

Tamara,
Redacteur Uitgeverij dwarsligger

 

1) Rutger Bregman – Gratis geld voor iedereen

Rutger Bregman gaat dwars tegen onze calvinistische denkwijze in dat je moet werken voor je geld. Hij pleit voor een onvoorwaardelijk basisinkomen, we zijn er rijk genoeg voor en het zal de maatschappij op allerlei vlakken uiteindelijk minder kosten en meer opleveren.
Inspirerend!

‘Rutger Bregman zorgt voor ophef’ – De Wereld Draait Door

2) Esther Gerritsen – Roxy & Dorst

Roxy is zeventwintig, impulsief en vertoont geen sociaal wenselijk gedrag. Dat wordt meteen duidelijk als twee agenten haar vertellen dat haar man is verongelukt, met zijn minnares. Haar man was haar houvast en zonder hem is ze stuurloos. Troost heeft ze niet nodig, wat Roxy zoekt is een vijand. Als je Roxy koopt, krijg je Dorst er gratis bij, want deze twee bijzondere romans over onaangepaste vrouwen zitten samen in één dwarsligger.

3) Herman Koch – Finse dagen 

Een rebelse adolescent die in zijn eindexamenjaar aan lagerwal raakt, reist naar een verre uithoek van Finland om daar op een boerderij te gaan werken. Achteraf, als volwassene, doet hij wat lacherig over die periode, maar zijn Finse dagen waren van wezenlijk belang voor het verdere verloop van zijn leven. Niet alleen de hoofdpersoon, maar ook zijn tijdelijke landgenoten hebben eigengereide trekjes: ‘En waarom bleven de Finnen eigenlijk zo dwars, waarom deden ze zo hun best om ook de “nieuwe” woorden, die tijdens het ontstaan van de taal nog niet konden hebben bestaan, naar niets herkenbaars te laten klinken? Waarom heette een strafschop een rangaistuspotku en een buitenspeldoelpunt een paitsiomaali?’ [p. 435] Finse dagen is een prachtige en bij vlagen ontroerende roman over afstand, rouw en herinneringen.

4) Simone van der Vlugt – Schilderslief

Simone van der Vlugt: ‘Het valt me op dat in het herdenkingsjaar van Rembrandt zijn liefdesrelatie en conflict met Geertje Dircx nergens ter sprake komen. Alsof men het daar liever niet over heeft, omdat het een heel ander licht op Rembrandt werpt.’

Schilderslief | Simone van der Vlugt | 9789049807566  | €18,99

5) Elizabeth Day – Durf te falen

Met Durf te falen laat Day zien dat wie we zijn niet wordt bepaald door onze fouten, maar door de manier waarop we ermee omgaan.
We moeten niet bang zijn om fouten te maken, maar ze juist omarmen om een beter mens te worden.

6) Anne-Gine Goemans – Holy Trientje

Holy Trientje is de wonderbaarlijke geschiedenis van zuster Trientje (86) en haar heilige missie: alle atoombommen de wereld uit. De non formeert een internationale groep gelijkgestemden waarmee ze een nucleair complex wil binnendringen. 

7) Paulien Cornelisse – Taal voor de leuk

Niemand schrijft zo dwars over taal als Paulien Cornelisse! Kun je beter ‘ARG’ whatsappen of ‘ARGH’? Wat zijn dwangclichés? Auto-irritaties? Scherp, onderzoekend en met een vrolijk relativeringsvermogen neemt Paulien de taal onder de loep.