Dwarsligger Social Media Facebook Pinterest Twitter E-mail

Blog van stagiaire Laura

30 augustus 2018

Stage lopen bij een uitgeverij: als boekenliefhebber kon ik mij geen betere besteding van mijn zomervakantie voorstellen. In de maanden juli en augustus ben ik de sfeer komen proeven op de redactie van Uitgeverij dwarsligger, onderdeel van Ambo|Anthos uitgevers, met de luxe, gebonden boekjes die niet meer weg te denken zijn uit het voorste vak van mijn tas.

Ik volg de studie Redactiemedewerker aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Hoewel ik officieel pas volgend jaar stage moet lopen, werd ik dolenthousiast toen ik hoorde dat ik bij dwarsligger deze zomer al werkervaring op kon doen. Ik twijfelde geen moment. Direct ging ik op zoek naar woonruimte in Amsterdam voor deze periode en vond al snel een mooie, ruime kamer in de Bijlmer. Toen ik er een week zat, begon ik in de dwarsligger Wees onzichtbaar van Murat Isik, over de Turkse Metin, die begin jaren 80 in de Bijlmermeer komt te wonen. Deze titel werd mij aangeraden door een collega, anders was ik er misschien wel nooit in begonnen. En wat zou dat ontzettend zonde zijn geweest, want het is een prachtig boek!

Terwijl ik op mijn balkon in de Bijlmer zat met Wees onzichtbaar, werd mij al lezende duidelijk waar deze buurt zijn slechte reputatie vandaan had. Soms ging ik door de buurt wandelen met de dwarsligger op zak, zocht een rustig plekje om te lezen, op een bankje in het park of op een handdoek aan de Gaasperplas. Als ik tijdens het lezen even opkeek van mijn dwarsligger en de mensen en omgeving om me heen observeerde, zag ik dat de Bijlmer er flink op vooruit was gegaan de afgelopen jaren. Het is erg bijzonder om een verhaal te lezen dat zich afspeelt op de exacte locatie waar jij je bevindt en om plaatsen uit het boek te herkennen. Maar het beeld van straten vol criminaliteit en verloedering, dat Isik zo mooi weet te schetsen, lijkt in niets op de Bijlmer die ik met mijn eigen ogen heb waargenomen.

Om mijn zomer even bondig samen te vatten: ik heb geleerd dat het werken op een redactie van een uitgeverij net zo tof is als ik me had voorgesteld en dat ik graag in deze branche verder zou willen groeien. Daarnaast ben ik door deze stage sneller geneigd geraakt om andere genres te lezen dan die ik gebruikelijk kies, en heb ik geleerd om kritischer te lezen. En ten slotte heb ik geleerd dat de Bijlmer, ondanks alle slechte verhalen, tegenwoordig een prima plek is om te wonen.